Κυριακή 26 Αυγούστου 2007

Αν είχα λέξεις...αν είμαστε ανθρωποι...

Με λέξεις και κείμενα του Οδυσσέα Ελύτη, βρίσκω πάντα συνομιλητή από ανείπωτες χαρές, μέχρι ανείπωτες απώλειες..
Φράσεις του Ελύτη, που αλλιώτικα μου μιλάνε κάθε φορά, αλλιώτικα και τούτες τις ώρες.
«Από φυσικού της η μαυρίλα πρέπει να ναι κλεπταποδόχος»
«Θα πρέπει να δημιουργήσουμε αντισώματα και για την Ευθύνη»
«Δυστυχώς και η Γη με δικά μας έξοδα γυρίζει»
« Ο τρομοκράτης είναι ο άξεστος των θαυμάτων»
« Στο χωριό της γλώσσας μου τη Λύπη τη λένε Λάμπουσα»
«Όταν ακούς αέρα είναι η Γαλήνη που βρυκολάκιασε»
«Μια νομοθεσία εντελώς άχρηστη για τις Εξουσίες θα ‘τανε αληθινή σωτηρία»
«Όταν ακούς «τάξη» ανθρώπινο κρέας μυρίζει»
«Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά»
«…Είναι όμως διαφορετικό το μήκος των πεπρωμένων. Θεέ μου, πόσα πολλά πράγματα, και να αντιστοιχούν μόνο σε ένα σκέτο σπίρτο, που το τραβάς επάνω τους. Και να!
Μόνο μια λάμψη ο άνθρωπος. κι αν είδες, είδες.»
« Τα χίλια σώματα του ανέμου και το ένα του ανθρώπου. Ένεκα ο καιρός »
« η ακριβολογία στη σκέψη δεν συμπίπτει πάντοτε με την ακριβολογία στα αισθήματα»
«Όταν η συμφορά συμφέρει λογάριαζέ την για πόρνη»
Από τα: Μαρία Νεφέλη, Ιδιωτική Οδός, Ο Κήπος με τις Αυταπάτες

Κάποτε, σε αυτό τον τόπο ζήσανε άνθρωποι με σκέψη, αξίες και πολιτισμό ανθρωποκεντρικά. Σήμερα καιγόμαστε, άνθρωποι στην πυρά, άνθρωποι πυρομανείς, άνθρωποι απάνθρωποι. Ποιες λέξεις να βρω, πόσα παιδιά να πενθήσω; Πόσους ανθρώπους; Δεν ξέρω αν σε καιρό πολέμου αγκάλιαζε η μάνα το παιδί και πεθαίνανε μαζί. Κι ήτανε θάνατος ακαριαίος, τώρα τι; Με τι σκέψεις αργοπεθάνανε οι άνθρωποι; που ένα απλό κάψιμο από ηλιοθεραπεία και είναι επώδυνο. Υπάρχουν ευθύνες για τις ανθρώπινες ζωές, που χάθηκαν, δεν υπάρχει ανθρωπιά. Να βρούνε και τον εμπρηστή, αλλά αν δεν έχουν άλλη λύση, να καούν όλα, εκτός από ανθρώπους.

8 σχόλια:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

ΚΑΠΟΤΕ... γιατί τώρα στο χωριό της δικής μου γλώσσας, τη Λύπη τη λένε ... Καίουσα»

Γλαρένια δάκρυα

magsoulini είπε...

κυρά των Γλάρων, σ'ευχαριστώ που ήρθες ως εδώ, σε κάποιο blog ανέφερες, πως και το χωρίο σου είχε πρόβλημα. Να σου ζητήσω συγγνώμη, για τη φράση "να καούν άλα, εκτός από ανθρώπους", πιστεύω καταλαβαίνεις, πως την αγανάκτησή μου για την απώλεια των ανθρώπων εξέφρασα. Γιατί, πρώτα δείξαμε απανθρωπιά αυτό το καλοκαίρι κι αν δεν έχεις ανθρωπιά είσαι ανίκανος για όλα.
Εύχομαι αυτό το "κάποτε" να το δούμε σε μέλλοντα χρόνο, θετικά. Κάποτε, να ζούμε αξιοπρεπώς με αξίες απλές...

Ανώνυμος είπε...

Γειά σου magsoulini. Εμένα η θέση μου είναι αυτή που είναι. Ίσως σκληρή. Γιατί όχι όμως ? Δηλαδή. ΚΡΙΜΑ που δεν καήκανε αυθαίρετα. Θα μου πείς τώρα "είναι δυνατόν να καεί σπίτι εφοπλιστή η λεφτά ; " συγνώμη αλλα καμιά φορά αναρωτιέμαι εντελώς σαν χαζός. Μάλλον λόγω αθωότητας..

Ο Καραμανλής αν πάει η Εθνική Μπάσκετ καλά, θα είναι σε φωτογραφίες μαζί με τους Έλληνες πρωταθλητές..
Λυπάμαι πάντως διότι πάλι βλέπω ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Κοινώς, σκατά. Για μένα η μόνη λύση είναι η μαζική αποχή. Δε ξέρω ποια η θέση σου. Απλά θα μάρεσε να βλέπω άτομα με τις σκέψεις και τις ιδέες σου να γράφουν περισσότερο στο blog τους. Και πόσο μάλλον εσύ που είσαι και γυναίκα. Διότι οι περισσότερες γυναίκες, προτιμούν να μιλάνε για τον ήλιο, τη θάλασσα, τα ψώνια κτλ. Δε πα να καταστραφεί ο πλανήτης ; Το μανικιούρ και ο γκόμενος είναι υψηλά ιδανικά. Και όποιος τολμάει και μιλάει για τις πραγματικές καταστροφές είναι δήθεν επαναστάτης, κάποιος που φταίει και αυτός κτλ κτλ κτλ. Που λες, με έχει πιάσει αυτή η καύλα (sorry αλλα καταλαβαίνεις) με το οτι θέλω να μείνω "καθαρός" και να μη γίνω μπλέ-πράσινο παιδάκι, αλλα δυστυχώς δε βλέπω και πολλούς μαζί μου. Είναι κάτι ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ αλλα άρχισαν οι εκπομπές της Τατιάννας και λοιπές αηδίες..

Μπορείς να μου πείς σα γυναίκα, γιατί η πολιτική δεν ενδιαφέρει καθόλου τις γυναίκες ; Που κανονικά ΠΡΕΠΕΙ να αφορά τον καθένα διότι εδω παίζεται η ζωή μας! Όχι τιποτα άλλο, βγαίνουν και παραπονιούντε μετά..

Sorry για το μεγάλο post μου. Καληνύχτα!

magsoulini είπε...

θεωρώ πως για αυτόν που έχασε τον άνθρωπό του, αν είναι αυθαίρετο, ή όχι το σπίτι, αν κάηκε ή όχι λίγη σημασία έχει. Και να καεί το αυθαίρετο σιγά το πρόβλημα, αυθαίρετο ξαναχτίζεται, είναι άλλη λογική. Εγώ ούτε από πληστιριασμό θα έπαιρνα σπίτι κι ας δίνεται νόμιμα, νόμιμη συνείδηση δεν θα είχα με τους δικούς μου νόμους.
Αν δεν αποφασιστούν συνεργασίες, κάποια στιγμή, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ θα κυβερνάνε. Τι 151 βουλευτές, τι 170 οι νόμοι ψηφίζονται, η αναθεώρηση δεν είναι εφικτή κι η εκλογή προέδρου της δημοκρατίας. Τουλάχιστον ας είναι αξιοπρεπή κι όχι ρουσφετολογημένα τα κριτήρια των ατόμων από κάθε παράταξη. Όσο για τις γυναίκες και την πολιτική, γιατί δηλαδή ή πολιτική ή μανικιούρ και γκόμενος; Μπορεί να βλέπουν και όλες τις μαλακίες των ανδρών πολιτικών και να τη θεωρούν σαχλή και δήθεν ασχολία. Δεν θεωρώ πως διαφοροποιείται με βάση το φύλο η ενασχόληση με την πολιτική.

Efthimis Lekkas είπε...

θα σχολιάσω με Οδ. Ελύτη: "Η Ελλάδα είναι η χρυσή χώρα της Λιγοσύνης που αχρηστεύει την αξία του αριθμού αλλά και η μαυρη χώρα του Άνισου, όπου κανενα πεπρωμένο δεν κόβεται στα δοσμένα του αρχήθεν μέτρα "

magsoulini είπε...

efthimis Lekkas: Η Ελλάδα είναι μια χώρα που συνεχώς καταβάλουμε προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε κατάντια και μιζέρια...Ευχαριστώ για το από Ελύτη σχόλιο, είναι ο πολύ αγαπημένος μου...

tzonakos είπε...

Λόγια σοφά, ατ τη ζωή βγαλμένα.
Αυτο με τις νομοθεσίες ειναι φοβερό !

ΥΓ magsoulini γράφεια κλά κι εχεις να πεις πράγματα. γιατι δεν γράφεις πολύ όμως ;

Καλημερα, χάρηκα.

tzonakos είπε...

Λόγια σοφά, ατ τη ζωή βγαλμένα.
Αυτο με τις νομοθεσίες ειναι φοβερό !

ΥΓ magsoulini γράφεια κλά κι εχεις να πεις πράγματα. γιατι δεν γράφεις πολύ όμως ;

Καλημερα, χάρηκα.